Kosova Hora kNN –IE-12-6002629

Rok: 2011Kraj: Středočeský
Lokalizace: parc. č. 184/1, 1116/1, k. ú. Kosova Hora
Kultura: novověk

Záchranný archeologický výzkum Kosova Hora kNN byl vyvolán záměrem investora výstavbou IS v intravilánu obce Kosova Hora. Výzkum byl prováděn na stavbou ohrožených plochách v letních měsících roku 2011 Zájmový prostor se nalézal ve dvoře bývalé tvrze č. p. 1 a podél příjezdové komunikace ze směru obce Lavičky směrem k potoku Mastník, mezi obytnými domy č. p. 17 a č. p. 21 v k. ú. Kosova Hora, archeologický výzkum zachoval členění na tyto dvě základní plochy (Tvrz – dvůr a trasa kNN – E1). Záchranný archeologický výzkum spočíval v dokumentaci 2 liniových výkopů.

Výkopová trasa v ploše dvora bývalé tvrze čp.1.

Výkopová trasa v ploše dvora bývalé tvrze čp.1.

Archeologický výzkum zachytil sídelní aktivity pocházející ze 16.–17. stol. při komunikaci mezi č. p. 17 a 21. Vzhledem ke značným terénním úpravám, ke kterým došlo při výstavbě či rozšíření asfaltové vozovky, nebyly zachyceny další archeologické situace, na jiných místech výkopu dosahovala podkladová vrstva vozovky až na geologické podloží. Výkop V2 v prostoru dvora bývalé tvrze zachytil torzo koruny kamenné zdi. Podle archeologických nálezů z destrukčních vrstev, které korunu zdi překrývaly, její zánik můžeme spojit se změnou funkce a přestavbou tvrze v renesanční zámek v 16. stol.

Detail odhalené koruny lícovaného zdiva (č. 108)

Detail odhalené koruny lícovaného zdiva (č. 108)

Archeologický výzkum v intravilánu obce v Kosova Hora, zachytil sídelní aktivity pocházející ze 16.–17. stol. Výkop v prostoru dvora č. p. 1, zachytil doklady urbárního vývoje objektu tvrze. Podle archeologických nálezů z destrukčních vrstev, které korunu odkryté zdi překrývaly, můžeme její zánik spojit se změnou funkce a přestavbou tvrze v renesanční zámek v 16. stol.

Řez R1

Řez R1

Příspěvek byl publikován 28.1.2011.